20.02.22, 17:00
Redakcja stołecznego wydania „Gazety Wyborczej” ogłosiła plebiscyt na „Najlepszego Pączka Warszawy”. Specjalne jury wybierze zwycięzcę spośród 10 cukierni. Werdykt zostanie ogłoszony w tłusty czwartek, który w tym roku przypada 24 lutego br.
W skład jury wchodzą:
- Eliza Mórawska-Kmita - autorka bloga „White Plate” i wielu książek kucharskich; jej ostatnia publikacja to „Chleb i okruszki”.
- Małgorzata Minta - blogerka i reporterka kulinarna, w sieci znana jako „Minta Eats”. Pisze, m.in. dla „Vogue Polska” i „Wysokich Obcasów”, niejednokrotnie przewodziła temu plebiscytowi.
- Marta Śliwicka - instagramerka i blogerka kulinarna. Współautorka książki „burczymiwbrzuchu.śniadania” i ebooków kulinarnych „Projekt Surówka”, „Projekt Wigilia”, „Projekt uczta” i „Jadalne Prezenty”.
- Bovska - wokalistka, autorka tekstów i muzyki, ilustratorka. Niedawno ukazał się jej nowy singiel „System Error”.
- Michał Korkosz - wieloplatformowy twórca internetowy, kulinarny felietonista i autor książek kucharskich, tworzący pod pseudonimem „Rozkoszny".
W szranki o tytuł „Najlepszego Pączka Warszawy” staną cukiernie wybrane przez jury:
1. Art Bakery.
2. Bakery Browary Warszawskie.
3. Cukiernia BAJA.
4. Cukiernia Lukullus.
5. Cukiernia Meryk.
6. Miss Mellow.
7. MOD Donuts.
8. MUUS.
9. Pracownia Cukiernicza „Zagoździński”.
10. Stary Dom.
Swoje głosy na ulubionego pączka mogą też oddawać czytelnicy "Wyborczej". Głosowanie potrwa do środy, 23 lutego br. do godz. 14:00. Wyniki plebiscytu na „Najlepszego Pączka Warszawy” zostaną ogłoszone w tłusty czwartek, 24 lutego 2022 r.