06.04.12, 21:05
Na rynku wydawniczym ukazała się książka "Anglia – kucharska rzeczywistość", która powstała na podstawie autentycznych doświadczeń 10 zawodowych kucharzy, którzy zdecydowali się na pracę na Wyspach Brytyjskich i wrócili stamtąd do Polski.
Na rynku wydawniczym ukazała się książka "Anglia – kucharska rzeczywistość", która powstała na podstawie autentycznych doświadczeń 10 zawodowych kucharzy, którzy zdecydowali się na pracę na Wyspach Brytyjskich i wrócili stamtąd do Polski. Wśród jej głównych autorów są także dwaj kucharze hotelu Radisson Blu w Krakowie – Miłosz Kowalski i Stanisław Bobowski.
Książka "Anglia – kucharska rzeczywistość" jest skierowana do wszystkich miłośników kuchni, gotowania i dobrego jedzenia. Jej treść przemawia zarówno do amatorów lubiących kulinarne ciekawostki jak i do zawodowców. Jednak przede wszystkim powinni po nią sięgnąć kucharze, poszukujący dla siebie sposobu zawodowego rozwoju – ambitni, a do tego głodni wiedzy, ciekawych doświadczeń i kształcących podróży.
Autorami poszczególnych rozdziałów jest 10 kucharzy, którzy po odbyciu stażu pracy w Wielkiej Brytanii zdecydowali, że chcą podzielić się swoją wiedzą z doświadczeniami.
"Wiele spośród zamieszczonych tu rozdziałów jest odbiciem osobistych historii każdego z nas, wspomnieniem codziennych stresów związanych z barierą językową, subtelnego znaczenia różnic w technice czy stylu gotowania, przede wszystkim jest jednak rezultatem podjęcia śmiałego życiowego wyzwania i dobrowolnej rozłąki z najbliższymi" – mówi we wstępie Artur Cichowski, pomysłodawca książki.
Przewodnią myślą publikacji jest kulinarne odkrywanie świata, w tym wypadku Wielkiej Brytanii, zdobywanie wiedzy i doświadczenia, które po powrocie do kraju będą podstawą dalszego rozwoju zawodowego.
"Wiedziałem, że zawód kucharza wiąże się z podróżami, które kształcą jak żaden inny uniwersytet na świecie" – wspomina w jednym z rozdziałów Miłosz Kowalski, obecnie Zastępca Szefa Kuchni w hotelu Radisson Blu Kraków. "I tak znalazłem się na lotnisku z biletem w jedną stronę i dwójką kolegów, a każdy z nas był gotów stawić czoła wyzwaniom i poświęcić się swojej życiowej pasji. Wierzyliśmy, że ruszamy na podbój Anglii" – mówi Kowalski, który na Wyspach pracę rozpoczął od hotelu Royal Lemington Spa posiadającego gwiazdkę Michelin i 3 AA Rosettes.
Oprócz nich w książce swoje historie opowiedzieli także: Sergiusz Hieronimczak, Radosław Grzegorz Górecki, Michał Kuter, Anna Kalicka, Jarosław Sak, Stanisław Bobowski, Roman Kosmalski, a współpracował również Marek Litwin.
"Anglia – kucharska rzeczywistość" zawiera obok indywidualnych przeżyć i autentycznych historii spod kuchennych okapów, informacje na temat Przewodnika Michelin i AA Rosettes, praktyczne rady dla „żółtodziobów” jak poradzić sobie tuż po przyjeździe na Wyspy, a także słowniczek fachowych pojęć i codziennej komunikacji. Prawdziwą perełką – nie tylko dla zawodowych kucharzy – są jednak przepisy na wyspiarskie dania z najlepszych restauracji, udostępniane przez każdego z autorów książki.