26.04.23, 12:00

Franczyza a usługi gastronomiczne

Fot.: materiały prasowe

Jaki biznes warto otworzyć w małym mieście? Ważny jest nie tylko asortyment dostępnych w nich towarów. Dobre sklepy franczyzy w małym mieście powinny bowiem także oferować usługi gastronomiczne. Pozwalają one na przyciągnięcie szerszej grupy klientów.

Sukces biznesu, jakim jest franczyza, w których dostępne są usługi gastronomiczne, widać gołym okiem. Często klienci, którzy traktują je jako restauracje, nabywając gotowe posiłki i napoje, przy okazji decydują się na dodatkowe zakupy produktów, których im brakuje w domu. Dzięki temu przychody z działalności franczyzowej mogą się wyraźnie powiększyć.

Jedzenie i kawa na wynos – klucz do sukcesu wielu franczyz w małym mieście

Klienci franczyzy w małym mieście oczekują, że otrzymają w sklepie danej sieci doskonałej jakości posiłki i napoje bez długiego oczekiwania. Jaki biznes otwarty w małym mieście to gwarantuje? Doskonałym przykładem takiej sieci jest popularna w małych miastach franczyza Żabka. Smakowite panini, hot-dogi, ciastka czy kawa w wielu odmianach – to tylko niektóre przykłady produktów dostępnych w ramach kącika Żabka Cafe. Nie powinno być już zatem wątpliwości, sklep jakiej franczyzy warto otworzyć w małym mieście.

Wyposażenie od franczyzobiorcy – co warto wiedzieć?

Bez względu na to, jaki biznes franczyzowy otwiera się w małym mieście, nie trzeba się martwić o dodatkowe koszty uruchomienia w sklepie usług gastronomicznych. To franczyzodawca zapewnia sprzęt, który będzie pomocy w przygotowaniu hot-dogów, panini czy też kawy. Jest on także odpowiedzialny za przeprowadzenie szkolenia z jego obsługi. Jaki sklep otworzyć w małym mieście? Taki, który w dostępnej w nim części restauracyjnej ma asortyment dopasowany do oczekiwań odwiedzających sklep klientów. Różnice w poszczególnych franczyzach mogą być duże.

Obsługa klientów w części gastronomicznej – co warto wiedzieć?

Co należy jeszcze wiedzieć, bez względu na to, jaki biznes z usługami gastronomicznymi otwiera się w małym mieście? Część sklepu franczyzowego przeznaczona na bistro wymaga szczególnej uwagi. Przede wszystkim na jej prowadzenie trzeba mieć odpowiednie zezwolenia sanepidu. Również bez względu na to, jaki sklep z usługami gastronomicznymi otwiera się w małym mieście, jego poszczególni pracownicy obsługujący urządzenia do przygotowania gotowych posiłków i napojów mają obowiązek przejść dodatkowe badania medyczne. Zwykle franczyzodawca informuje, co i gdzie należy załatwić. Osobną kwestią jest dobra organizacja pracy. Wymaga jej jednoczesna sprzedaż produktów ze sklepu i z punktu gastronomicznego. W wielu franczyzach można się wspomóc nowoczesnymi technologiami. Przez łączność z poszczególnymi maszynami możliwe jest ich bieżące obsługiwanie, by klienci nie musieli czekać w długich kolejkach (jak np. wysypanie pozostałości zmielonej kawy z ekspresu czy też położenie nowych parówek na maszynę do hot-dogów).

 

Komentarze

Subskrybuj RSS: rss
Oferty pracy

Aktualnie nie mamy ofert pracy.

Dodaj swoją ofertę
Konkursy
do 22.02.25

Do zdobycia jedna gra planszowa.

do 22.02.25

Do zdobycia jeden egzemplarz książki.

do 20.02.25

Do zdobycia jedna książka.

Polecamy
Konferencje

Zapraszamy do współpracy. Cena dodania do katologu od 149 PLN netto.