29.06.22, 12:03
Muzyczne Lato. Radio Gdańsk odwiedzi ciekawe miejsca i poszuka Pomorskiego przysmaku
27 czerwca br., w Radiu Gdańsk pod hasłem „Muzyczne Lato z Radiem Gdańsk”, ruszyła letnia ramówka. Jej głównym punktem jest audycja o takim samym tytule, nadawa w każdy wakacyjny piątek i sobotę z mobilnego studia rozgłośni punktów różnych miejsc Pomorza.
Wyjazdowe kilkugodzinne audycje z atrakcyjnych miejsc Pomorza ruszyły 18 czerwca. Ich celem jest pokazanie piękna i wyjątkowości pomorskich miejscowości oraz aktywności interesujących osób i instytucji działających w danym miejscu. Dziennikarze Radia Gdańsk odwiedzili już Skarszewy, Gdynię i Stegnę. W kolejne weekendy rozgłośnia ze swoim mobilnym studiem odwiedzi Starogard Gdański, Szemud, Żukowo, Rumię, Gniewino, Jastarnię, Kartuzy, Żelistrzewo, Chmielno, Sztum, Kościerzynę, Cedry Wielkie, Ustkę, Pruszcz Gdański, Słupsk, Tczew, Hel i Suchy Dąb.
„To dwadzieścia miejscowości z Kaszub, Kociewia, Żuław i Ziemi Słupskiej, swoista panorama regionu. W większości to małe i średnie ośrodki, często niedoceniane. My chcemy pokazać, że mają swoją wartość, są atrakcyjne nie tylko latem, ale przez cały rok. W ten sposób nie tylko informujemy o życiu lokalnych społeczności, ale też pokazujemy potencjał regionu, jego kulturę. W tym kontekście nasza letnia akcja wpisuje się w szerszą strategię rozwoju regionalnego, którą realizujemy od kilku lat, w ramach której m.in. wprowadziliśmy do ramówki nowe audycje regionalne, utworzyliśmy redakcję kaszubską, a niedawno otworzyliśmy nowe studia rozgłośni w Kościerzynie i Starogardzie Gdańskim” – mówi Adam Chmielecki, Prezes Radia Gdańsk.
Stacja poszukuje Pomorskiego przysmaku
Audycja „Muzyczne Lato z Radiem Gdańsk” emitowana będzie w piątki w godz. 12.00–16.00 oraz w soboty w godz. 12.00–14.00. W piątkowych wydaniach audycji rozgłośnia będzie przedstawiać kolejnych kandydatów do miana „Pomorskiego Przysmaku”. W ubiegłym roku Radio Gdańsk zorganizowało pierwszą edycję tego projektu promującego regionalne dziedzictwo kulinarne, w ramach której poszukiwano najlepszego słodkiego przysmaku. Na regionalnym stole znalazły się wówczas m.in. kociewskie kręgle, usteckie krówki czy młodzowy kuch, a także „gdyńska rybka” z ciasta gofrowego.
W tym roku tematem wakacyjnych podróży kulinarnych Radia Gdańsk będzie sposób konserwowania. Jednym z elementów naszej kulinarnej tradycji są „weki” i proces ich przygotowywania, zakorzeniony w czasach, gdy każda gospodyni, chcąc zatrzymać smak warzyw czy mięs, a nawet ryb, przygotowywała słoiki. Ta tradycja nie zanikła i ejst wciąż kultywowana . Tegoroczna letnia podróż kulinarna z Radiem Gdańsk odbywać się będzie właśnie w kierunku „weków” – w te wakacje rozgłośnia odwiedzi różne zakątki Pomorza w poszukiwaniu najlepszych smaków, zaklętych w szklanych pojemniczkach z zakrętką.
Podobnie jak w zeszłym roku, dziennikarce Radia Gdańsk Ewelinie Potockiej (na co dzień prowadzącej audycję kulinarną „Gotuj się na weekend”) towarzyszą kulinarni eksperci. W tej edycji są to Urszula Sobiecka, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich Niestępowo oraz Sławomir Miotk, kucharz z bogatym doświadczeniem, miłością do kuchni tradycyjnej i pasją do nowoczesnej.
Letnie nowości
Ponadto w letniej ramówce Radia Gdańsk znajdzie się więcej tzw. „lekkiej” muzyki oraz specjalne audycje dopasowane do charakterystyki społecznej aktywności Polaków w okresie letnim. W poniedziałki częścią audycji „Głos pracownika” będzie blok „Wakacyjna praca”. W lipcu od poniedziałku do środy rozgłośnia będzie relacjonować rowerową wyprawę po Kociewiu swojego dziennikarza Włodzimierza Raszkiewicza. Kociewie będzie również zbiorowym bohaterem audycji „Kociewskie tajemnice” autorstwa Magdy Szpiner (emisja w czwartki w godz. 13.00-14.00). W piątki po godz. 17.30 na antenie pojawi się audycja „We dwoje, czyli gdzie na randkę” Alicji Samolewicz.
Specjalista ds. promocji
Muzeum Ludowych Instrumentów Muzycznych w Szydłowcu | mazowieckie
Przejdź do ofertySpecjalista ds. komunikacji
Narodowy Instytut Muzealnictwa i Ochrony Zbiorów | Warszawa
Przejdź do ofertyDo zdobycia jeden egzemplarz książki.
Zapraszamy do współpracy. Cena dodania do katologu od 149 PLN netto.
Komentarze